Jakarta British Embassy with Eco Friendly Building Concept by HOK

A new British embassy is planned to be built and finish by 2011. Designed by HOK, the building has an eco-friendly concept since it is designed to collect rainwater and stored for the building’s water use and irrigation. The building’s design seems to be very comfortable for the people. Covered alleys gave every embassy visitors a shade for a comfortable visit. Though the building as a whole may not look artistic ad futuristic, it’s large area can definitely give enough comfort to embassy employees and visitors alike. I am sure this embassy building will let the embassy employees give Indonesian people the best service that they deserve.

british embassy in jakarta

british embassy in jakarta


The following information is from HOK:
HOK has released the first images of its dynamic design for the Foreign and Commonwealth Office’s new British Embassy building in Jakarta.

The 3,800 m² scheme is designed over three levels and is located on a 1.5 hectare site in central Jakarta. The project is due to complete in 2011.

The design, expressed in a spiralling form, folds around a central protected courtyard and twists up and outwards to form the Embassy’s public entrance invoking a sense of calm assurance. Sustainability is a key design consideration and challenge: Jakarta is in a highly seismic zone with excessive humidity levels; rain falls for eight months a year. Currently the design has been assessed as Excellent under the BREEAM rating. Site security has also influenced the scheme and is the logic to the centrally located building footprint.

The public and private functions within the building are separated with public services located on the ground floor and private Embassy functions located above. The public courtyard brings the tropical landscape into the heart of the building with a contained and controlled environment, very different in character to the lush landscape around the building.

Water recycling is important: all rain water falling on the structure will be collected, stored and used for irrigation and grey water purposes; this will also reduce the burden on the City’s water systems. To help eliminate solar gain, the Embassy is designed on an east-west axis.

HOK’s project director, Andrew Barraclough comments: “This is a fantastic project in a truly challenging climate. We’re giving considerable thought to the use of locally sourced materials to give an excellent life cycle. We want the building to appear as if it’s been hewn from a single piece of stone to provide a sense of solidity and security.”

The FCO’s project sponsor added: “HOK’s challenge is to balance the design to realise both security and accessibility. This is being achieved with considerable thought being given to the environment.”

HOK is collaborating with MACE the FCO’s Strategic Partner, Ramboll Whitby Bird as structural, facade and MEP engineers; and TPS as security advisors.

british embassy in jakarta

Source : HOK via Dezeen


Advertisement



Posts in this website may contain affiliate links. If you purchase a product through an affiliate link, your cost will be the same but our site will automatically receive a small commission. Thank you for supporting us!




2 Comments

Leave a comment

Get our news delivered to your inbox:





Fashion_300x250

Our Recommended Partners



GoSun
Ecocentric

Advertise with us



Archives



Social Networks